Hundrastgård

Vem har ansvaret när man tar med sig sin hund till hundrastgården?

När man går till en hundrastgård så är syftet med besöket att hunden ska få springa lös och leka samt socialisera sig med andra hundar. Att hundar får mötas utan koppel och sele/halsband och bara få rusa av sig och springa runt med sina kompisar är ju toppen.

Men….

Tyvärr händer det många allvarliga saker i en hundrastgård runt om i Sverige varje år. Hundar blir skadade, ägarna blir bitna och det händer t.om att hundar blir så illa bitna att man är tvungen att avliva den. Är det ok? Nej naturligtvis inte. Det finns flera orsaker till att detta händer men främsta orsaken är att ägarna inte har uppsikt eller koll på sin hund, det är ju mycket trevligare att stå och tala med andra hundägare eller tala i telefon än att ha uppsikt över sin hund. En annan anledning är att hundar har precis som vi bra och dåliga dagar och det kan vara bakomliggande orsaker som t.ex löp på gång, aggressivitet, stress, understimulans eller annat som gör att hunden inte är på humör för en rastgård just den dagen. Mitt tips är “läs av” din hunds signaler både innan ni går in i rastgården och medans ni är där. Vad är det ni ska titta efter hos hunden? svansföringen, reser hunden ragg, drar den upp mungiporna, visar hen tänderna, blir hunden stel i kroppen, ovilja att vilja gå in detta är några av signalerna som hunden sänder ut som vi som hundägare måste kunna läsa av.

Om en hund biter en annan hund i rastgården så är det den bitande hundens ägare som får betala för kostnaderna för den angripna hunden. Strikt hundägare ansvar råder alltså i hundrastgården.

Lyssna och läs av din hund för ett bättre hundsverige 🙂

Det här gäller i en hundrastgård

  • Nya besökare ska alltid fråga om det är ok att komma in rastgården om det finns hundar inne, då den nya hunden blir ny i flocken.
  • Löptikar ska inte vistas där då det kan bli bråk mellan hanarna.
  • Aggressiva hundar ska vänta tills rastgården är tom.
  • Ägarna har strikt anvar för vad hunden gör
  • Om 2 hundar leker och den ena får övertaget på ett dominerande sätt så ska leken avbrytas.

Källa: Länsstyrelsen

Bli medlem hos oss

Bli medlem, ta del av alla våra förmåner och hitta din perfekta livskamrat!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

• © vimedvovve.se 2021 •