Ensamhetsträning

Såhär lyckas du!

Innan ni börjar med träningen ska hunden vara mätt och rastad och gärna lite småtrött för att hunden ska lyckas i träningen. VIKTIGT att vara lyhörd och backa i schemat utan avbryta om hunden går upp stress. Valpen/hunden måste känna sig trygg i hemmet ex, har man nyligen flyttat, byggarbetare hemma eller nåt annat som stör så att hunden inte kan slappna av hemma så vänta med ensamhetsträningen tills allt är som vanligt. 

Om hunden/valpen blir mycket upprörd eller inte visar tecken på att lugna ner sig så ska du gå tillbaka, men även då att utan ge den något tecken på större uppmärksamhet. Gör om övningen vid ett senare tillfälle. Viktigt att du inte slutar träna när du får bakslag.

Lämna och kom tillbaka på samma sätt. 

När jag tränade Luna i ensamhetsträningen så la jag undan all annan träning hemma utan bara fokuserade på att lyckas med denna träning. Det hjälper om man är själv är lugn så inte hunden känner av ens egen stress. 

Här nedan kommer ett förslag på hur man kan lyckas med sin ensamhetsträning. Det var så här jag gjorde och lyckades med ensamhetsträningen med Luna. 

Vecka 1 

Dag 1: Ni tar på er skorna och ev. jackan går ut och in genom dörren utan väntetid.  4-5 gånger, när ni kommer tillbaka så gör ni det ni gjorde innan. Detta ska efterlikna som att ni byter rum i bostaden. 

Dag 2: Repetera dag 1, viktigt att ni gör det flera gånger per dag/kväll 

Dag 3: Repetera dag 1 viktigt att ni gör det flera gånger per dag/kväll

Innan ni går vidare analysera och reflektera hur det går, annars gör om dag 1 och 2. 

Dag 4: 1 Minut 

Dag 5: 2 Minut

Dag 6: 2–3 minuter ev. gå iväg med sopor

Dag 7: 2–3 minuter som ovan. 

Vecka 2

Alla hundar är individuella så denna vecka lägger du på nån minut varje dag. Målet är att den ska var lugn och utan oro när du lämnar den ensam.

För Luna tog det ca. 2 veckor tills hon förstod att jag kom tillbaka igen. 

Får ni bakslag gå tillbaka några steg. Låt det ta den tid som hunden behöver. 

Lycka till bara att höra av sig till mig om ni har frågor. 

//Sofie Kummu

Bli medlem hos oss

Bli medlem, ta del av alla våra förmåner och hitta din perfekta livskamrat!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

• © vimedvovve.se 2021 •